Gebreide kabouter voor verteltafel

160220141190.jpg
Gebreide kabouters: variatie op een patroon uit het boekje "Kabouters om zelf te maken" van Thomas en Petra Berger (uitgevrij Christofoor)
Brei de kabouters volgens het patroon.jpg uit het boek.
Let wel: In latere versies heb ik het kraagje weggelaten, omdat dit ging omkrullen!

160220141181.jpg
Vul de lijfjes op. Je zult zien, dat ze moeilijk blijven staan. De oplossing: Knip een rondje uit stevig karton en druk dat aan de onderkant in het lijf, zoals te zien is bij het linker poppetje.

160220141182.jpg
Het kartonnetje is op zich genoeg, zeker als het vastgeplakt wordt. Mooier is het om een plat rondje te haken, net zo groot als het kartonnetje. Haak hiervoor 5 lossen en sluit deze tot een ringetje. Haak daarna rondjes vasten (in de eerste steek 2 vasten, de steek daarna 1, de derde 2 enz. of probeer in ieder geval het rondje zo plat mogelijk te maken) en kant af door de draad door de laatste steek te trekken. Naai het rondje vast.
Rijg daarna een draad door het nekje en trek deze aan, zodat er een halsje ontstaat. Zet in de nek vast.

160220141189.jpg
Zet eerst het kraagje en daarna het mutsje vast.
Brei het baardje door 10 steken op te zetten. Brei 6 pennen recht. Brei daarna bij iedere pen de eerste 2 en de laatste 2 steken samen, tot er 1 steek over is.
Varieer het baardje door meer of minder steken op te zetten, meer of minder pennen te breien en het minderen te veranderen.
Zet de baardjes vast. Borduur daarna oogjes en mond. Het gemakkelijkste is om aan- en af te hechten aan de achterkant, onder het kraagje.