piet en pien marionet

pietenpien1-poppentheaterpeterselie.JPG

pietenpienpatroon2-poppentheaterpeterselie.jpg

Deze eenvoudige marionetten bestaan eigenlijk uit een vierkant kussentje, gevuld met vulsel, of rijst (vind ik altijd een beetje zonde) of kleine aquariumsteentjes (hangt lekker zwaar). De armen, benen en het nekje zijn van koord en worden aan het zakje genaaid (zie plaatje). Bij gekochte handjes en voetjes koord erin lijmen. Als de voetjes zelf worden gemaakt (triplex met een stevig stokje erop gelijmd) kunnen er ook stroken leer of stevige stof worden gebruikt als benen. Die kunnen gemakkelijk om de voetjes worden geplakt en de richting van de voetjes is stabieler.
Bij gebruik van triplex of vilt (dubbel) voor de handjes geen knoop in het koord doen, maar het een beetje plat vastplakken op het triplex of in het dubbele vilt.

pietenpien2-poppentheaterpeterselie.JPG
De handjes en voetjes van Pien komen van een tweedehands pop uit de kringloopwinkel.

Hoofdjes heb ik gemaakt van een houten bol. Gat boren aan de bovenkant voor staaf, van onderen een gat om nektouwtje in te lijmen.
Hoofd kan natuurlijk ook van andere materialen: piepschuim, zelf bal maken van het opgevulde teenstuk van een sok enz.
Als je ipv een kussentje als lijf een houten blokje neemt, kun je tussen houten hoofd en lijf ook 2 in elkaar gestoken schroefoogjes als nekje nemen.
Neusje: op houten kop een halve kraal lijmen.
Plak er beweegoogjes op, of maak oogjes van vilt.

pietenpien3-poppentheaterpeterselie.JPG

Bij Piet bewegen de armen vanzelf door met de staaf bewegingen te maken (eenvoudige staaf rechts). Pien heeft een doorlopende draad aan beide armen bevestigd, die gaat door het krulletje van de staaf links op het plaatje. De staaf heb ik gemaakt van oud electriciteitsdraad.
Bij het gebruik van een eenvoudig kruis (zie vogelmarionetten) heb je geen staaf in het hoofd nodig. De draden gaan van de oren naar A en B, de beide armen met een draad door het schroefoogje C) en een draad vanaf het midden van de achterkant van de kop naar het uiteinde zonder letter. De kop kan dan mooi allerlei bewegingen maken.
En dan met wat fantasie nog aankleden!