Peterselie kweken

Peterselie is een tweejarig, winterhard keukenkruid, dat als eenjarig wordt gekweekt. Het is een van de meest gebruikte kruiden in de keuken, zowel voor de smaak als voor garnering.

Daarnaast is peterselie ook een geneeskrachtig kruid: het zet de spijsvertering aan, en zuivert het bloed van afvalstoffen.
Peterselie is rijk aan vitamine A en C en bevat veel ijzer en kalk.
Bij vermoeide ogen helpt een kompres met thee van peterselie en bij somberheid een paar druppels peterselieolie met water in een aromalamp (let op: peterselieolie is giftig bij inname!)

Een frisse adem krijg je door op peterselieblad te kauwen.
En....het is een afrodisiacum!
De uitdrukking "dringend peterselie nodig hebben" wordt gebruikt als iemand doodziek is.
Iemand die geen feestje of gebeurtenis overslaat, wordt in Italiƫ come il prezzemolo genoemd, 'net peterselie', want peterselie wordt ook overal in gebruikt.

Er zijn 2 soorten peterselie: bladpeterselie (Petroselinum crispum), waarvan 2 varianten bestaan (met gekruld blad en met platte bladeren) en wortelpeterselie (Petroselinum crispum tuberosum)

Ik heb van allebei de soorten een zakje zaad gekocht:

1.jpg

Ik heb een gedeelte van de zaadjes in lauw water een nacht laten weken (9 april 03):
2.jpg

Daarna heb ik de zaadjes in een bakje met potgrond gedaan (10 april 03).
Misschien kwam het door dit in de week zetten, maar de zaadjes liepen al erg gauw uit (er staat 4 weken voor). Ik heb de aarde goed vochtig gehouden door elke dag 2x met de bloemenspuit te nevelen.

Dit is het resultaat op 24 april:
3.jpg

Op 25 mei heb ik het overgeplant in potjes (het had eigenlijk eerder gemoeten, maar ja...).
Zoals wel te zien is, heeft de wortelpeterselie het aldoor slechter gedaan dan de bladpeterselie. Die wortel doen we dus gewoon nog een keertje, want binnen kan peterselie gezaaid worden van half februari tot half augustus. Buiten in de volle grond is dat vanaf begin april tot eind juni (uitzaaien met 20 cm tussen de rijtjes, uitdunnen op 10 cm).

4.jpg
krulpeterselie 25 mei

5.jpg
wortelpeterselie 25 mei

6.jpg
links: krul-, rechts: wortelpeterselie, 27 juni

Artikel over peterselie: Esther over Kruiden in Groei en Bloei Peterselie.pdf